„A NEM egy teljes mondat”: asszertív kommunikáció Nőknek

Te is nehezen tudsz nemet mondani? Az asszertív kommunikáció módszeres elsajátítása nélkül ez így is fog maradni! Különösen minket, Nőket gyerekkorunktól nagyrészt engedelmeskedésre, igent mondásra és halk szavú simulékonyságra nevelnek.

Egy „jó kislány” nem hangoskodik, és nem szól közbe, ha nem kérdezik. Hanem csendben meghúzódik a háttérben, ugye? Csakhogy az idők megváltoztak…

Eljött az asszertív kommunikáció kora – a Nők számára is!

Ha továbbra is halk szavú, „jó kislányok” maradunk a mai világban, akkor azt kockáztatjuk, hogy mindörökre a háttérben maradunk. Nem csupán a munka világában, hanem akár a magánéletben is.

De kezdjük az elején, jó? Ennek a hosszú távon életeket tönkretevő, gyakori problémának a gyógyírja, ami nem más, mint az asszertív kommunikáció és az asszertivitás. Ez a név a latin assertio szóból származik, aminek alapjelentése a „szabaddá nyilvánítás”, „felszabadítás” volt.

A fogalomnak tehát ahhoz a kőkemény történelmi valósághoz van eredetileg köze, amit a rabszolgatartás jelentett a Római Birodalomban. Azoknak az embereknek a szomorú állapotára utal vissza, akiket egykor megfosztottak a személyes szabadságuktól, tárgyként kezeltek, és valaki másnak a tulajdonát képezték. (Durva, de lehet, hogy sokaknak eszébe juttatja a saját, 21. századi női helyzetét!) Ha nagy ritkán eljött a felszabadulás napja, akkor került sor az eredeti értelemben vett assertióra.

Ebből kiindulva lett aztán az angolban később az assertive jelentése az „öntudatos”, „állító”, „határozott”. Világszerte pedig az asszertív kommunikáció fogalmának elterjedésével megjelent az a gondolat, hogy:

1. legyünk tisztában a jogainkkal és az érzéseinkkel, és
2. álljunk ki mellettük határozottan, mondjuk ki az igényeinket, elvárásainkat másokkal szemben,

(= ne legyünk passzívak)

3. de ugyanakkor mindezt úgy tegyük meg, hogy közben a bátor kiállásunkkal ne sértsük mások szabadságát, köreit, érzelmeit

(= ne legyünk agresszívak).

Az asszertív kommunikáció az arany középút

Na és Te hogyan viselkedsz, ha valaki eléd tolakszik, elhalmoz a követeléseivel, vagy épp nem veszi figyelembe az érzéseidet? Magadra ismersz a fenti leírásból? Kiállsz magadért?

Ha nem teljesen, akkor ahhoz, hogy érvényesíteni tudd az érdekeidet a mindennapokban, ajánlott képezned magad az asszertív kommunikáció terén.

Egy ilyen tréning arra lesz jó Neked, hogy soha többé ne légy a mások „lelki szemetesládája”. Ne kerülj a kihasznált nő helyzetébe! És egyáltalán, jó lesz arra is, hogy előre tudj lépni a karrieredben és a magánéletedben a mai, agresszív emberek által uralt világban, amiben élünk.

A túlzott passzivitás akár meg is betegíthet, ha hosszú távon alárendeled magadat másoknak, és önmagadat nem az első és nem is a második, hanem mindig a legutolsó helyre sorolod, mindenki más után…

Tetszik ez a cél, az önérvényesítés, de egy kicsit szokatlan még számodra a gondolat, hogy a sarkadra kell állnod?

Nem félj! A meghatározásból kiderül az is, hogy az asszertív kommunikáció nem jelent „nőietlen” durvaságot, keményszívűséget és az együttérzés hiányát. Szó sincs róla, hogy mostantól erőszakosan törtetned kellene.

Mert az igaz ugyan, hogy az asszertivitás távol áll a behódoló magatartástól és a sodródástól, vagyis a passzivitástól. De ugyanennyire távoli tőle az agresszív magatartás.

Méghozzá nem azért, mert ez „nem illik egy nőhöz”. Hanem mert a „nyomulj, mint az úthenger” magatartás a valós élethelyzetekben csak látszólag hatékony. Ha valaha is irigyelted az agresszív, szókimondó és (túlságosan is) „belevaló és bevállalós” csajokat, akkor most megnyugtatlak. Ha agresszív vagy, attól még nem fogod megkapni az életben és az Élettől azt, amit akarsz.

Hogy miért? Mert az erőszakos önérvényesítő nincs tekintettel a másik félre, és ezzel kizárja a másikkal való együttműködést és kommunikációt. Egyedül azonban képtelen elérni azt az összetettebb célt, amihez a másik jóindulatára, általában csapatmunkára, összjátékra és összetartásra is szüksége lenne. Pedig az életben a legtöbb igazán nagy cél ilyen. Ezért az agresszív nyomulás vége az áhított boldogság helyett a harag és elmagányosodás

Megtanítalak NEM-et mondani! Van rá kedved?

Azt idéztem az elején, a címben, hogy: „A NEM egy teljes mondat”.

Ez a tétel Gavin de Becker biztonsági szakértőtől származik, aki The Gift of Fear (A félelem ajándéka) című könyvében számos megrázó, extrém esetet idéz fel, amiben a bűncselekmények áldozatává vált nők nem mertek határozottan kiállni magukért, és nemet mondani.

Mire utal ezzel? Arra, hogy bármikor minden magyarázkodás, önigazolás és hosszas szabadkozás nélkül, egyszer és mindenkorra jogodban áll kimondani, hogy NEM! És ezzel a döntéssel jól érezni magadat és nyugodtnak lenni. Pont.

A kommunikációs tréning persze sokkal többet ad ennél. De már ez is akkora nyereséget szokott jelenteni a gyakorlatban, hogy akik nálunk képezik magukat, azt mondják: már ezért is bőven megérte.

Mit szólsz az ajánlatomra? Ha szükséged van egy kis plusz magabiztosságra, akkor lépj velünk kapcsolatba a linken, és a Te életedben is elkezd működni a bunkóság nélküli, határozott önérvényesítést jelentő asszertív kommunikáció!