Derű és önismeret: tippek az érzelmi intelligencia fejlesztésére

Előfordult már Veled is: hirtelen felfortyantál, utólag megbántad? Az érzelmi intelligencia fejlesztése többek között arra való, hogy kevesebbszer kelljen lelkiismeret-furdalást érezned a haragodban mondottakért.

De az önuralom növelése mellett abban is segít, hogy könnyebben megbirkózz a „problémás”, nehezen kezelhető érzésekkel, amelyek néha szintén mindannyiunkat elárasztanak. Sőt abban is hasznos lesz, hogy minden téren javítsd az emberi kapcsolataidat. És ezzel még nincs vége a jó híreknek!

Az érzelmi intelligencia fejleszthető. Íme, hogyan!

Az érzelmi intelligencia növelhetősége azért jó hír, mert lehetőséget ad számodra arra, hogy csökkentsd az erős negatív érzelmekkel járó lelki szenvedést, és nagyobb örömmel, gyakrabban éld meg a pozitív érzéseket.

Ennek elérésére ajánlhatók az alábbi gyakorlatok.
 

1. Tarts tudatos jelenlét perceket!

A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy bizonyos időközönként napközben szünetet tartasz, és kapcsolatba lépsz önmagaddal abban az adott pillanatban. Bármi is legyen az, nyugodt érdeklődéssel, önkritika és ítélkezés nélkül, egyszerűen csekkolod a jelenlegi lelkiállapotodat. Most ahelyett, hogy ismét a mobilod képernyőjére pillantanál rá, a pillanatnyi hangulatoddal lépsz közvetlenebb kapcsolatba.

Mintha bekopognál a saját ajtódon, fogadd és üdvözöld várva várt vendégként önmagad, épp abban az érzelmi állapotban, amiben éppen vagy! Ezáltal jobban tudatosíthatod, amit érzel, és elejét veheted annak, hogy az ellenőrizetlen érzelmek eluraljanak, túlcsorduljanak, és végül „kiborulj”.
 

2. Kérdőjelezd meg a „forgatókönyveidet”!

Ha hozzászoksz ahhoz, hogy néha lassíts, sőt szünetet tarts, és mélyebb bepillantást nyerj a saját érzéseidbe, akkor hamarosan ennek a gyakorlatnak is hasznát veheted.

Miről van szó? Mindannyiunk fejében – kisebb-nagyobb megszakításokkal – „szól a rádió”. Az az idegesítő, gúnyos vagy egyenesen kegyetlen belső hang, ami magyarázza és élő sportközvetítésként kommentálja Neked a napi eseményeket.

Emellett rengeteg, sokszor negatív sztorit mesélünk saját magunknak arról, hogy miért alakultak ilyen vagy olyan módon a dolgaink. Némán magyarázzuk magunknak, és ezáltal értelmet adunk a velünk és általunk történő eseményeknek.

Ezeket a fejben ismételgetett, személyes „forgatókönyveket”, önbíráló monológokat nem árt megkérdőjelezned. Az ilyen önvizsgálati pillanatokban felismerheted például azt, hogy bármilyen életeseményt többféleképpen lehet értelmezni. Erős bizonyítékok hiányában nincs miért mindig a legrosszabb értelmezést választanod.

Te hányféle más, alternatív magyarázatot, háttérsztorit tudsz kitalálni, ha valami nem ment jól elsőre, vagy ha úgy tűnt, hogy valaki csúnyán néz Rád? Légy kreatív!
 

3. Ünnepeld meg a pozitív érzéseidet!

Nőként szinte kivétel nélkül túl szigorúak, kritikusak vagyunk önmagunkkal. Az ember sokszor úgy viszonyul magához, ahogyan a legjobb barátjával, sőt akár egy közömbös személlyel sohase bánna.

Te vajon nem érdemelsz legalább ennyi jóindulatot? Légy hát önmagad legjobb barátja! Erre az egyik legjobb mód az, ha azonnal tudatosítod, és örömöddel sokszorozod meg a pozitív érzéseket.

Ezek azok hangulatok, amiket – szemben a 2. pontban megfogalmazott tanáccsal – sosem érdemes megkérdőjelezned, „valódiságuk” és értékük szempontjából firtatnod, méricskélned. Még akkor is, ha „ok nélkül” érint meg a derű, a kék ég vagy egy gyerek mosolya láttán, ünnepeld meg akkor és ott, tedd hosszabban tartóvá a vidámság perceit!

Az érzelmi intelligencia fejlesztése, az önismereted és a tudatosságod fokozása által pontosabban rájössz, hogy melyek azok a dolgok, amik valóban boldogabbá tesznek, és hogyan gyakorold ezeket a mindennapokban. Ugye van rá kedved?

Ez a három rövid tipp persze még kevés ahhoz, hogy mostantól valóban még kifinomultabban tudd kezelni a saját magad és a körülötted élő emberek érzéseit. De kezdetnek megteszi! Nőként ugyanis minden veleszületett képességed megvan arra, hogy ezt a célt elérd.

Rajtad múlik, hogy élj a lehetőséggel: kattints tovább, ha célod az Női önbizalom és érzelmi intelligencia fejlesztése!