Így húzd meg a határt! Asszertív kommunikáció nőknek

Ha az asszertív kommunikáció stílusát begyakorolod, akkor magabiztosabban nézhetsz szembe az érzelmileg megterhelő helyzetekkel. Düh és félelem nélkül kezelheted az embertársaiddal óhatatlanul kialakuló konfliktusokat. Ugye, jól hangzik? De lássuk, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban!

 

Asszertív kommunikáció a mindennapokban

 

Kollégád már megint a segítségedet kéri. Csak most az egyszer! De nem ez az első eset. Jól odamondasz neki, vagy vállalod, hogy megcsinálod helyette, és közben magadban dúlsz fúlsz? Az asszertív kommunikáció határozott, de nem ellenséges. Egyenlő távolságra van az agressziótól és a passzivitástól. Például ilyen a következő válasz:

„Megértem, hogy segítségre van szükséged. De ma a saját feladataimat kell előrevennem, mert különben nagyon felgyűlnek.”

Elsősorban azt, hogy az asszertív kommunikáció során az ember ellenáll a túlzott udvariasság „kísértésének”, ami a belénk nevelt  „jókislány” automatizmusok miatt sokszor akaratlanul is kicsúszik a szánkon.

Nem mondja például így: „Megértem, hogy segítségre van szükséged, és szívesen segítenék is neked…” Mert ez még asszertív ugyan, de már a passzivitás, az alárendelődés felé visz. érzed az elmozdulást? Ha pedig a végére még azt is barátságosan hozzátennénk, hogy: „…esetleg majd holnap. Vajon így megfelelne neked?”, akkor ezzel máris odalenne az asszertivitás ereje, és csak probléma elnapolását érnénk el.

Mit érdemes még megjegyezned ebből a példából? Az asszertív személy a saját érdekeit, szempontjait említi ( „a saját feladataimat kell előrevennem”). Nem fél őszintén kifejezni azt az igényét, hogy gondoskodjon magáról, mert belátja és tiszteletben tartja a saját szükségleteit.

Ugyanakkor nem agresszív önzésről van szó. Hiszen a példában szereplő válasz nyugtázza, elismeri a másik álláspontját („megértem, hogy segítségre van szükséged”), és nem csattan fel, nem sértődik meg a kérdésen.

Izgalmasnak tűnik a lehetőség, hogy simán nemet mondj bárkinek, de félsz tőle, hogy önzőnek fognak tartani? Jegyezd meg egyszer s mindenkorra, hogy az önmagadról való gondoskodás nem önzés!

Erre mondják azt, hogy az üres korsóból senkinek sem lehet önteni. Ha nem válogatod meg, hogy kik azok, akik megérdemlik a törődésedet, könnyen meglehet, hogy a nap végére, amikor a Hozzád valóban közel álló emberekre kerülne sor, már nincs mit adnod, mert a „korsód” kiürült.

Persze nem könnyű nőnek lenni. Iratkozz fel a 4 részes, ajándék videós tanfolyamunkra, ami asszertív kommunikáció szempontjából is vizsgálja a női szerepeket!