Feltétel nélküli önbecsülés: hogyan érheted el Nőként

Vajon szentnek vagy tökéletesnek kell lenned ahhoz, hogy az önbecsülés terén ne legyen gondod? Épp ellenkezőleg!

Ha az önbecsülés a sikerek és az eredmények függvénye, abból komoly lelki problémád lehet, amikor az életedben beüt egy rosszabb időszak. Fordítva kell nézned a dolgot: legyen a feltétlen önbecsülés az alapja mindannak, amit teszel, akár az eredményektől, sikerektől függetlenül is! Ráadásul az a fura, hogy ez a szemlélet közelebb visz a vágyott sikerhez is.

De miért gond a feltételhez kötött önbecsülés?

Ha csak akkor szereted és fogadod el magad, amikor sikerül elérned valamilyen külső eredményt (fizetésemelést, kiszemelt partnert stb.), azzal máris olyan helyzetbe hoztad magad, mint a csacsi, akinek az orra elé egy hosszú bottal sárgarépát lógatnak. Motivál, hát persze – de csak egy ideig. Amíg a csacsink rá nem jön, hogy a vágyva vágyott célt sohasem érheti el.

Ráadásul szorongóvá is válsz, remegni kezdesz, ha a célodra gondolsz, mert az önértékelésed függ tőle hogy elérd Nem lelkesít többé, hanem félelemmel tölt el.. Kell-e mondanom, hogy ez csak nehezíti a célod elérését?

Szállj ki most a mókuskeréből!

Ilyen problémák szoktak jelentkezni azoknál a nőknél (és férfiaknál), akik az önbizalmuk alapjává teszik az önmegvalósítás külső jeleit. Ahhoz, hogy az önmegvalósításod alapja ehelyett inkább a feltétel nélküli önbizalom legyen, amit egy-egy rosszabb időszak sem vehet el tőled, érdemes megfontolnod Nathaniel Branden szavait.

(Ez a pszichológus férfi egyébként először egy nő, a szeretője miatt lett híres: a regényíró és filozófus Ayn Rand volt az, akinek a gondolatait átvette, és részben folytatta is.)

Ha az a célod, hogy bebizonyítsd: ELEGENDŐ vagy, akkor a végtelenbe tolódik ki a cél, mert ezt a csatát már akkor elvesztetted, amikor megengedted a lehetőséget, hogy a dolog egyáltalán kérdéses lehet.

Nem semmi! De mit is jelent ez?

Minden tudatos Nő számára problémává válhat néha, hogy vajon „elég” szeretetreméltó, „elég” sikeres, „elég” csinos, „elég” rátermett-e? A szó szoros értelmében vett és a jelképes tükörbe nézéssel is együtt jár a kétely. Semmi gond. Hiszen ez fejlődni segít.

De a lényeg: ha külső megerősítést keresel, ami megnyugtat, hogy „elég” vagy, akkor sohasem lesz tartós önbizalmad. Függővé válsz a külső sikerektől, ahelyett, hogy élvezni tudnád őket.

Ehelyett van szükség belülről fakadó, valódi önbizalomra. De persze magától senkinek sincs ilyesmije csak úgy. Valamire ezt is alapozni kell. Mégpedig a valós, személyiségedtől elválaszthatatlan értékeidre. Mert ezeket semmi és senki nem vehet el Tőled, hiszen az Éneddel egyszerre adott képességeid, tehetségeid és erősségeid!

Szeretnéd tudni, hogy a Te esetedben vajon mik ezek? Végezd el a tesztünket, hogy ne probléma, hanem stabil kiindulópont legyen számodra az önbecsülés!