Így erősítsd azt, ami működik: önismereti teszt, hogy elérd a sikert

Harmónia és kiegyensúlyozottság: szépen hangzik. Sok önismereti teszt ezt is sugallja, hogy miután megismerted a főbb jellemzőidet és képességeidet, „illene” dolgoznod azokon, amikben nem vagy kimagasló.

De vajon mennyire reális ez a szemléletmód? Minél több dologban, sőt: lehetőleg mindenben kimagaslónak kell lenned ahhoz, hogy nőként boldog és sikeres legyél?

Nézzünk inkább egy másik megközelítést! Olyat, ami megy is a valóságban.

A „sokoldalúan fejlett” személyiség mítosza és a képességfelmérő önismereti teszt

Vajon milyen lett volna, ha Albert Einsteint boksztáborba küldi a főnöke, mert nem elég sportos – ahelyett, hogy hagyja az egyesített térelméleten dolgozni? Nem túl ésszerű. Se bokszbajnok nem lett volna belőle, se a fizikát felforgató zseni.

Mivel azonban a társadalmi, külső elvárások mindig toronymagasak – különösen velünk, nőkkel szemben! –, túl sokat szoktunk foglalkozni azzal, hogy a vélt vagy akár valós hiányosságainkat toldozzuk-foldozzuk. Mintha a cél legalábbis a tökéletesség, a (teljesíthetetlen) teljesség elérése lenne. Nem a pedig a gyakorlati siker, az érvényesülés és a boldogság.

Senki se javasolná persze, hogy teljesen elhanyagolj bizonyos területeket, mint amilyen például a társasági élet, a hobbi, a család vagy a karrier. De az teljesen természetes, sőt hasznos, ha egy-egy időszakban nem grammra egyenlő súlyt tulajdonítasz nekik.

Ugyanígy a személyes képességeid területén, amiket az önismereti teszt kimutat. A valódi önismeret NEM arra való, hogy ujjal mutogasson a „hibákra”, majd pedig ezután valaki olyan „sokoldalúan fejlett” személyiséggé alakítson, szuperhős nővé tegyen, amilyen a valóságban nem, legfeljebb csak Hollywoodban létezik.

Mit javaslunk Neked ehelyett? Találd meg a Te személyes erősségeidet, amik csak Rád jellemzők! Ezekre nyugodtan építhetsz, mert bírják az extra terhelést.

Más területeken is lehet persze fejlődni, ha erre időd és energiád jut. Az erősségeid megtalálása épp arra való, hogy levegye róluk a terhet, és így nyugodtabban dolgozni lehessen ezekkel is, ha kedved van rá.

Ám a lényeg most, első körben az lesz, hogy lássuk: miben vagy kiemelkedően tehetséges. Ezt fogjuk elmélyíteni, fejleszteni, mert ezzel rögtön ki tudsz emelkedni. Rövid idő alatt bejön a siker, ami aztán kedvet és erőt ad arra, hogy még merészebb célokat tűzz ki – és azokat el is érd.

Logikus, igaz? Hát akkor kattints, és jöhet is az egyéni képességfelmérő önismereti teszt!