Ki vagyok én: Te tudnál válaszolni? Női szerepek és önmegvalósítás

Vigyázz, nagy a veszély! Ha nincs határozott, saját válaszunk a „ki vagyok én?” kérdésre, akkor mások válaszait kell megélnünk akár egy életen keresztül.

Hiszen a világ körülötted is tele van olyan „jóakarókkal”, akik szívesen megmondják Neked, hogy Nőként hol a helyed, mi a szereped.

De vajon boldog is leszel-e ettől? Aligha.

A „ki vagyok én?” kérdéssel az elvárások ellen

Követelőzni könnyű! Bizony, a külső elvárások valószerűtlenül magasak ma a nőkkel szemben. Ha Te nem az a típus vagy, aki meghátrál a kihívásoktól, mert szeretsz az életedben sikereket látni – és ehhez, valljuk be, esetleg egy kis megfelelési vágy is társul –, akkor nagyon tudatosan kell kezelned ezeket kimondatlan és kimondott követelményeket! Még inkább foglalkoznod kell azzal, hogy „ki vagyok én?” – önvédelemből a külső szerepigények ellen.

De lássuk, miről is van szó – vesd össze a saját tapasztalatoddal a következő leírást!

Ha a legtöbb nőhöz hasonló helyzetben vagy, akkor háromféle irányból érezhetsz önmagaddal szemben elvárásokat.

1. Elvárják, hogy jól teljesíts a hagyományos női szerepekben.

És itt nem is csupán a háztartással kapcsolatos, rengeteg pluszmunkára kell gondolni. Hanem például arra a kimerítő érzelmi munkára is, amit a gondoskodás, mások ápolása és a támogatása jelent.

2. Elvárják, hogy jól teljesíts a hagyományosan férfias szerepekben.

Tegyük fel a lehetetlent, hogy sikerült eleget tenned a fentieknek. Hát akkor most következhet mindaz, amit 21. századi, modern nőként a „férfias” területeken kell nyújtanod, hogy ne tűnj régimódinak. Nem hiányozhat belőled a versenyszellem, rámenősnek kell lenned, karriert is kell építened. Akkor is, ha az ebben a kategóriában felsorolt célok sokszor homlokegyenest ellenkeznek is az 1-es pont elvárásaival!

3. Elvárják, hogy megfelelj az egyre szigorúbb szépségideálnak.

Persze a modellek meg celebnők számára külön szakma ez, hogy jól nézzenek ki. De még így is sokszor készületlenül kapják le őket a paparazzik. Hát akkor hogyan lehetne még ennek az igénynek is megfelelni, amikor a Te napod is csak 24 órából áll?!

Minimum ezek azok a szerepek, amiket akkor is kiosztanak ránk, nőkre, ha amúgy köszönnénk szépen, nem kérnénk belőle. Tudod hogy bánhatsz el velük?

Kattints, és segítünk válaszolni a ki vagyok én kérdésre!