Önismeret sorozat – hogy ne kövesd el többször ugyanazt a hibát

Hasznos lehet-e Neked az önismeret? Szerintem igen! Mégpedig azért, mert az Élet újra meg újra ugyanazt a leckét szokta feladni. Egészen addig, amíg nem szerzünk „átmenőt”.

Hogyan tanulj a hibáidból önismeret által?

Van egy mondás ami szerint „ha nem tanulsz a hibáidból, akkor felesleges elkövetned őket”. 🙂 Lehet, hogy Neked is van olyan ismerősöd, aki ugyanazt a rossz kapcsolatot választja újra meg újra. Hiába csalódott már többször is, nem ismeri fel a valóságot. Vagy egy bizonyos fajta kísértésnek – legyen az akár tortaszelet vagy pasi – nem tud ellenállni, pedig a vége mindig ugyanaz… megbánás és „soha többé”. Később mégis minden megy ugyanúgy tovább.

Ez a világ legnehezebb dolga: hogy ne csússzunk bele folyton ugyanabba a játszmába, amire lehet, hogy a múltunk, neveltetésünk, körülményeink hajlamossá tesznek.

Erre való a gyakorlati önismeret, ami nemcsak jól hangzik, hanem hasznos is. Segít kikerülni, hogy a Sorskönyved előre meg legyen írva – mások által. Lehetővé teszi, hogy a saját kezedbe vedd, és kedved szerint alakítsd a „forgatókönyvet”!

Egy tipp ehhez. Légy önmagad legjobb barátja!

Ez azt jelenti, hogy saját magadhoz sem szabad szigorúbbnak lenned, mint ahogyan másvalakit kezelnél, aki kedves számodra. Ugyanakkor egy kicsit arról is szól, hogy kívülről, tárgyilagosan is ránézz a történekre.

Ehhez ajánlják, hogy papírra vesd, és ezáltal megfoghatóbb formába öntsd az önmagadra irányuló pozitív gondolataidat egy önmagadhoz intézett baráti levél formájában.

Milyen vélt hibáid, hiányosságaid miatt érzed magad tökéletlennek, nem megfelelőnek? Ha megvan, akkor most ragadj írószert vagy billentyűzetet, és írj saját magadnak levelet egy képzeletbeli, Hozzád feltétel nélküli szeretettel viszonyuló barát/nő szemszögéből! Mit mondana hiányosságaidról, hibáidról egy ilyen személy?

Ha éppen valamilyen megrázó történéssel próbálsz zöldágra vergődni, akkor kísérletezhetsz azzal is, hogy jövőbeli önmagad nevében írsz magadnak üzenetet, 5-10 év távlatából.

Ezekkel a módszerekkel gyakorolhatod az önmagad iránti együttérzést, az elfogadást is. Mert erre mindannyiunknak legalább ugyanannyira szükségünk van, mint önfegyelemre és önmagunk szigorú motiválására. Ráadásul ezzel a szelíd tudatosítással sokkal valószínűbb, hogy elkerülöd a belesétálást ugyanabba a csapdába, mint a fájó önostorozással.

Szívesen kipróbálnád ezt a megközelítést, de úgy érzed, hogy többre lenne szükséged? Nézd meg itt a teljes női boldogság és önismeret sorozatot!