Hogyan küzdjünk meg a nehéz helyzetekkel: női önuralom és önismeret

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Minek nekünk, nőknek az önismeret? Mert sokszor az ember lánya felkapja a fejét, és jól odamond! Később megbánja. Vagy nem is mond semmit, de hagyja, hogy elrontsa a napját egy faragatlan megjegyezés. Ki ne tapasztalta volna ezeket a helyzeteket, amikor embertársaink egy csapásra megtalálják a nyomógombokat, amiktől falra mászunk, vagy mély gödöre zuhanunk.

 

Itt végy mély lélegzetet! Önismeret alapú önuralom a gyakorlatban

 

Ugye Te sem szeretnéd, hogy boldog-boldogtalan csak úgy könnyedén zongorázzon az említett, érzékeny nyomógombokon? És az se lenne túl jó, ha a nehéz helyzetek továbbra is lépten-nyomon kihoznának a sodrodból, vagy napokig lehangolnának?

Hát akkor most figyelj! Mert a kifelé fordított düh és társa: a befelé, önmagad felé fordított harag, vagyis az elkeseredés legyőzésének kulcsa egyaránt a gyakorlati önismeret.

Miután a díjmentes tesztünk segítségével közelebb kerültél az önismeret eléréséhez, könnyebben azonosíthatod azokat a kulcsingereket, amik az érzelmi viharaidat okozni szokták. A következő lépés az, hogy lehetőleg papírral-ceruzával a kezedben alternatív válaszokat, reakciókat azonosíts ezekre az ingerekre, miután az eddig automatikusan, zsigerileg jelentkezőket felírtad.

 

Egy egyszerű példa. Utálod, hogy folyton megszakítanak munka közben. Ráförmedsz a kollégádra, vagy elfojtod a dühöt, de hazaérve belerúgsz a macskába. Később bűntudatod lesz, és nem tudsz a munkádra összpontosítani.

Mi mást csinálhatnál? Ebbe az oszlopba írhatod az előre kitervelt stratégiát a problémás helyzetre. Előnye, hogy most hideg fejjel előre átgondolhatod a szitut és a lehetséges megoldásokat.

A példánknál maradva: vajon megengedhetnéd magadnak, hogy bezárd az irodád ajtaját? Esetleg kitehetnél egy üzenetet az ajtódra, hogy egy ideig ne zavarjanak? Ha nem vagy ilyen szerencsés helyzetben, akkor is kigondolhatsz, egy udvarias, de határozott választ, amit rögtön előhúzhatsz az emlékezetedből szükség esetén.

Persze ez csak a dolog vázlata. A modern női élet annyira bonyolult, és annyiféle szerep, feladat és elvárás között kell nap mint nagy egyensúlyoznod, hogy ennél többre lesz szükséged. Kérd segítségül tőlünk a díjmentes önismeret sorozatot!

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]