Ki vagyok én? Önismereti teszt a női önmegvalósításért

Ha a kamaszkorodon túl is foglalkoztat az egymillió forintos kérdés: „Ki vagyok én?”– és társai: „Mire vágyom valójában?”, illetve: „Mi tehet engem igazán boldoggá?” –, akkor szerencsés vagy! Még akkor is, ha ez a szíved mélyén motoszkáló kihívás, hogy önmagad legyél, néha nyugtalansággal és kételyekkel tölt el a mindennapokban.

 

Így fordítsd hasznodra a „ki vagyok én?” önismereti kérdést

 

Hogy miért jó hír az, ha valaki nem „növi ki” ezeket a nyugtalanító gondolatokat?

A közfelfogás szerint az önkeresés meg a hasonló „luxusproblémák” miatt inkább csak az önmaguk személyes szabadságára és az önmegvalósítás felelősségére hirtelen ráébredő tizenévesek szoktak aggódni. Aztán a beilleszkedést és a szürkeséget támogató világ kiveri a fejükből az ilyen dilemmákat, és helyettesíti a készen felajánlott, átlagos életvezetési mintákkal, amiket a társadalom ad. Habár senkit se tesznek igazán boldoggá, de azért az emberek 99%-a jobb híján ezeket követi.

 

Tehát, még egyszer: mire való egyáltalán feltenni a „ki vagyok én” kérdést?

 

Önismeret nélkül nincs személyes boldogság

A teljes nyugati, emberközpontú bölcselet atyja, az ógörög Szókratész szerint egyszerű a válasz. „Az önvizsgálat nélküli élet nem embernek való élet.” Vagyis anélkül, hogy ezzel (önmagával!) foglalkozna, csak egy tunya négylábú, de nem a tudatos ember él.

Erről az ő kora óta eltelt majdnem két és fél ezer év során nagyjából minden értelmes nő és férfi ugyanezt gondolta. Mégpedig nem az elméleti töprengések meg a „lelkizés” öncélú értékelése miatt, hanem nagyon is gyakorlati okokból. Éspedig: mihelyt megvan a pontos önismeret, vagyis a Te saját, személyes válaszod a „ki vagyok én” kérdésre, máris rendelkezni fogsz a személyes boldogságod kulcsával. Nem semmi, igaz? Többé nem annyira  a külső körülményektől és a véletlentől fog függni az állapotod, mert az önmagadról alkotott tudásod alapján képes leszel sikeresen alakítani az életedet.

Például a díjmentes képességfelmérő tesztünk segítségével kialakított önismeret egyik lehetséges alkalmazása alapján ezután:

  1. csinálj több olyasmit, ami boldoggá tesz, és
  2. csinálj több olyasmit, amiben Te jó vagy!

És viszont:

  1. kerüld azt, ami boldogtalanná tesz, és
  2. ne foglalkozz azzal, amiben nem vagy jó.

Egyszerű, mint a kétszerkettő, ugye? Persze a gyakorlati alkalmazás kicsit másképpen alakul, ha nem a derű a fő cél, hanem valamilyen problémás területen fejlődni szeretnél. A kiindulópont azonban ugyanaz: töltsd ki a linken elérhető tesztet, hogy választ kapj a ki vagyok én kérdésre!