Te hogy állsz érzelmi intelligencia terén? Ezek a jelei!

Még a múlt évezredben, a kilencvenes évek közepén vezette be az érzelmi intelligencia fogalmát Daniel Goleman pszichológus, de annak aktualitása azóta is csak nő. Napjainkban, a globális lépétékűre emelkedő kommunikáció és együttműködés korában egyre nagyobb szükség van erre a képességre, ami az érzelmek kifinomult tudatosításával és pozitív irányba való befolyásolásával kapcsolatos.

Egyszerűbben szólva: a munkahelyeden és a családodban, a baráti körödben és a párkapcsolatodban egyaránt elégedettebb és boldogabb lehetsz, ha jól tudsz bánni saját magad és mások érzelmeivel. Szeretnéd tudni, hogy Te hogyan állsz ezzel a képességgel?

 

A magas érzelmi intelligencia 7 leggyakoribb jele

 

  1. Képes vagy mások szemszögéből is látni a helyzeteket. Akkor is, ha nem adsz igazat a másik félnek, meg tudod érteni, hogy miért érez és gondolkodik úgy, ahogy. Márpedig a mondás szerint mindent megérteni annyi, mint (szinte) mindent megbocsátani.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az ember szívesen vállalja az áldozat szerepet, hanem csak annyit tesz, nem gyötri magát feleslegesen a régi sérelmek miatt. Ennek a beleérző képességnek és a megbocsátásnak köszönhetően megvan a lehetőséged arra, hogy harmóniában élj a többi emberrel.

  1. Szívesen dicsérsz másokat. Tudatában vagy annak, hogy a figyelem, az érdeklődés és az őszinte elismerés olyan csodálatos értékek, amik szebbé teszik az emberi világot, ráadásul semmivel sem lesz belőlük Neked kevesebb, ha két kézzel szórod ezeket magad körül.
  2. Nem engedsz az érzelmi zsarolásnak. Ismered a bűntudat, a sajnálat és a segíteni vágyás érzéseit. Épp ezért nem engeded, hogy ezeknél az érzéseknél fogva kényük-kedvük szerint rángassanak az embertársaid, mert könnyen rájössz, ha a barátság vagy a segítségkérés álcája mögött önző érdekek bújnak meg.
  3. Nemcsak megbocsátani tudsz, hanem bocsánatot is kérni, mert vagy annyira erős személyiség, hogy vállalni tudd a hibáidat. Többre tartod a valóban fontos emberi kapcsolataidat, mint az egódat, amely a Te esetedben nem annyira sérülékeny, hogy ne bírná ki a botlások, mulasztások elismerését.
  4. Bírod a kritikát. Persze senki sem örül neki tapsolva, ha éppen bírálják. De az érzelmi intelligencia megtanít arra, hogy Te nem vagy azonos a hibáiddal, és ezeket tárgyilagosan, a saját személyedtől, mélyebb énedtől különállóként tudod kezelni.
  5. Nem gyakorolod a „kegyes hazugságot”, mert az csak pillanatnyi jóérzést ad, de nem oldja meg a problémákat. Inkább hitelesen viszonyulsz a fájdalmas igazságokhoz is, mert csak a valósággal való őszinte szembesüléstől várható el pozitív változás.
  6. Nem vagy túl szigorú se önmagadhoz, se másokhoz, mert tudatában vagy annak is, hogy végső soron mindannyian esendő, érzelmeink által (is) irányított, tökéletlen emberi lények vagyunk – és ezzel nincs az égvilágon semmi baj, mert máskülönben unalmas és szürke lenne a világ.

 

Kattints tovább, és azt is megtudhatod, hogyan segít a női szerepek megélésében az érzelmi intelligencia!